Wat vieren christenen met Hemelvaart?

Het verhaal van de Hemelvaart gaat over Jezus en komt na Pasen. Nadat Jezus is opgewekt uit de dood mogen zijn leerlingen hem nog een paar keer zien en spreken. Maar zij moeten verder zonder zijn lijfelijke aanwezigheid. Jezus gaat terug naar God de Vader. Wel belooft hij hen ‘kracht uit de hemel’, zijn Heilige Geest. Hij draagt hen op zijn boodschap van onvoorwaardelijke liefde te verspreiden “tot de uiteinden van de aarde”.
Dan, voor hun ogen, stijgt Jezus op naar de hemel en verwijnt in een wolk. Terwijl zij nog staan te staren, staan er twee engelen naast hen, die hen beloven dat Jezus op dezelfde manier zal terugkeren (Je kunt het hele verhaal lezen in het boek Handelingen in de Bijbel).

Zoals bij veel verhalen uit de Bijbel ligt het voor de hand je af te vragen of het echt zo gebeurd is, maar dan mis je misschien de diepere lagen. De leerlingen moeten afscheid nemen van hun geliefde meester, maar zijn Geest zal in hen voortleven. Jezus blijft mensen aanmoedigen en inspireren, ook nu hij niet meer hier is.