Trouwen en dopen

Gebeurtenissen die bijblijven voor het leven

Doop en trouwen zijn belangrijke momenten in je leven. Samen bereiden we dit helemaal voor en houden een prachtige dienst. Een dienst die je een leven lang bijblijft.

Trouwen

Twee mensen die elkaar trouw beloven tegenover God en de gemeente: mooi!
Wil je in de kerk trouwen, dan is de eerste keuze of je in de kerk van de eigen gemeente trouwt, met de eigen dominee als voorganger, of in een ander kerkgebouw. In dat geval huur je als het ware je eigen dominee in voor een viering elders en niet in de eigen gemeente. De kerk moet als trouwlocatie worden gehuurd, een tijdige planning is dus belangrijk. Voor meer daarover zie onder verhuur.

Wanneer je kiest voor de eigen gemeente en kerk, kun je het beste contact opnemen met jouw dominee. Na de eerste kennismaking volgt dan een aantal bijeenkomsten waar ook een ouderling bij is. Er wordt gesproken over wat jullie verwachten van het huwelijk, over waarden en rituelen en wat maar op tafel komt. Ook kies je tijdens die bijeenkomsten liederen en teksten voor in de viering.

Dopen

In onze gemeente kennen wij de doop, waarbij water uit het doopvont wordt gesprenkeld over het hoofd van de dopeling. Dit kan een jongere zijn of een volwassene. Meestal gaat het om ouders die hun pasgeboren kindje willen laten dopen. Dat gebeurt temidden van de gemeente en is altijd een feest. Doopouders stellen samen met de dominee een liturgie samen om er een mooie en passende viering van te maken. Er zijn ook boekjes beschikbaar vanuit de PKN met uitleg en voorbeelden over de doop. Wanneer er meerder doopouders zijn in een beperkte periode kan worden besloten een gezamenlijke doopdienst te houden.

Bij zowel dopen als trouwen zorgt de predikant voor terugkoppeling naar de kerkenraad en scriba voor formele zaken als inschrijving en dergelijke. Kijk op deĀ contactpagina voor adressen.