Het woord epifanie betekent verschijning van de Heer. Op zondag Epifanie wordt een van de verhalen verteld waarin duidelijk wordt dat Jezus door God gezonden is, dat het kind van Bethlehem de koning van de vrede is, van alle volken, dat hij de beloofde Messias is.

Driekoningen

Op 6 januari is het Driekoningen. Het verhaal van de wijzen uit het Oosten staat dan centraal. In het kerkelijk jaar wordt op de eerste zondag van januari dit verhaal verteld van de komst van de magiërs uit het oosten die, geleid door een ster, naar de pasgeboren koning komen. In de Bijbel staat overigens niet hoeveel magiërs er waren, alleen dat ze drie geschenken gaven. Schilderijen uit de vroege kunst tonen vaak drie mannen van verschillende leeftijden en ook verschillend in huidskleur. de wijzen staan zo symbool voor alle mensen, misschien wel met nadruk op alle vreemdelingen?

De tweede en derde zondag in januari staan ook nog in het teken van de verschijningsverhalen. Er wordt gelezen over de doop van Jezus in de Jordaan waarbij uit de hemel klinkt ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde’, en over de bruiloft te Kana, als Jezus voor het eerst in het openbaar optreedt en laat zien wie hij is.