Vredesweek 2022

Van 17 t/m 25 september wordt in Nederland de landelijke vredesweek gehouden. De Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek organiseert ook dit jaar weer activiteiten in de Vredesweek. Op de website www.samenbindendeprojecten.nl en op de facebookpagina Stichting Samenbindende Projecten Zaanstreek | Facebook van onze Stichting vinden jullie informatie over het thema van de Vredesweek: ‘Generaties Vrede’.

Net als vorig jaar organiseren we een Vredesconcert in de Kogerkerk, met daarnaast  een Walk of Peace in het centrum van Zaandam.

Vredesconcert in de Kogerkerk, woensdagavond 21 september

Ook dit jaar is er weer een optreden van de bekende Zaanse pianist Ruud Luttikhuizen, samen met zangeres Judith Petra. Verder treedt de A capellagroep Full House uit Wognum op. Ook wordt er medewerking verleend door de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. Zij zullen speciaal voor deze vredesweek een gedicht maken.

Het concert vindt plaats op woensdag 21 september, in de Kogerkerk, Kerkstraat 14,

1541 HA Koog aan Zaan, aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de deur van de kerk open. Een toegangskaartje kost €. 5,–.

De toegangskaartjes zijn verkrijgbaar via het inschrijfformulier op deze website of  te reserveren via 075-6174707. Je kunt het bedrag overmaken naar

NL05 INGB 0007 0041 06 t.n.v. Stg Samenbindende Projecten Zaanstreek. Klik hier voor een rechtstreekse iDeal betaallink.

Kaarten zijn ook verkrijgbaar op de avond van het concert zelf, echter zolang de voorraad strekt.

De kunst van het samenleven

Vrijdagavond 23 september in de Vredesweek bent u welkom voor een bijzondere ontmoetingsavond tussen Christendom en Islam. Dit vanuit de gedachte dat we in Nederland samenleven als mensen met verschillende achtergronden. En dat interesse en wederzijdse belangstelling de beste weg is om het samen goed te hebben.
U maakt deze avond kennis met twee tijdgenoten uit de dertiende eeuw die beiden door God geraakt waren: Franciscus van Assisi en Mevlana Rumi.
Hoewel zij elkaar nooit ontmoet hebben zijn er veel raakpunten in hun diepe geloofservaringen.
Kok Klever zal u inleiden in de enorme bevlogenheid en het door God geraakt zijn van Franciscus van Assisi.
En Paul Buys laat u enkele korte en mooie teksten van Roemi horen. U hoort een Islamitische gebedsoproep en er zal een klein stukje uit de Koran gereciteerd worden.
Ook zal de grootmeester Abdulkadir Dikisi een Sema (Derwish) dans uitvoeren.
De presentator van de avond is Kamila Boukfouz.
Het programma duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur.
Daarna is er een gratis Turks buffet voor iedereen!
Vanaf 19 uur kunt u tekeningen bekijken die door kinderen uit een asielzoekerscentrum zijn gemaakt. Na afloop is er koffie en thee met baklava.
De avond wordt u aangeboden door Doopsgezind Zaanstreek, de Raad van Kerken Krommenie Assendelft, de Stichting Animo en de stichting Burgerhart Amsterdam.
U bent welkom in de Petruskerk, Snuiverstraat 2 te Krommenie.
Aanmelden is niet nodig.

Walk of Peace in het centrum van Zaandam op zaterdag 24 september

Op zaterdag 24 september organiseren we een Walk of Peace door het centrum van Zaandam. Als Generatie Vrede lopen we langs monumenten die herinneren aan de laatste oorlog in ons land. We starten bij het monument in het Verzetsplantsoen, lopen langs het monument dat herinnert aan de Februaristaking in 1941 en, staan stil bij de voormalige synagoge op de Gedempte Gracht. De tocht eindigt bij de muziektent midden op de Gedempte Gracht. Bij elk monument wordt een korte tekst

uitgesproken. De tocht start om 15.30 uur. We worden tijdens de tocht muzikaal ondersteunt door de Zaanse muziekgroep de Hailanders, met o.m. een doedelzak.

Ieder is uitgenodigd om mee te lopen.

Vredesweekagenda

Op onze website is ook informatie te vinden over activiteiten die andere organisaties in de Vredesweek organiseren.