Wereldvluchtelingendag

De Doopsgezinde Kerk in de Zaanstreek, de Protestantse Gemeente Zaandam en  Amnesty Zaanstreek deden mee aan de actie van Migreat in Scheveningen op Wereldvluchtelingendag.

Een persoonlijk verslag van Oscar en Yeng Somsen – Nacion

Zondag 20 juni 2021
Vanochtend, samen met mijn man Oscar en mijn schoonmoeder naar Scheveningen gereisd. Met 70 gedenktekens (en de nodige steekwagens) in de auto kwamen we bij het strand van Scheveningen voor de herdenking van meer dan 44.000 vluchtelingen die in de periode van 1993 tot eind 2020 zijn omgekomen tijdens hun overtocht naar Europa.

Aangekomen op het strand stonden daar al ruim twee duizend gedenktekens, keurig op een rij. Veel mensen zijn er mee bezig – een kuil maken om de planken goed op zijn plaats te zetten, kraaiwagens vol met gedenktekens naar de plaats brengen, vrijwilligers die flyeren, maar ook gewoon mensen die nieuwsgierig zijn wat er gaande is. Gedenktekens vanuit het hele land blijven maar komen.

Het is indrukwekkend. Rond 14:00 uur is het programma gestart. Inmiddels zijn er ruim zesduizend gedenktekens op het strand, de meesten zonder naam, maar wel het land van herkomst en waar en wanneer ze omgekomen zijn.
Vrijwilligers, mensen van de organisaties, mensen die speciaal naar Scheveningen gekomen zijn voor deze gelegenheid en gewone strandgangers – samen zaten we op de zand, op voldoende afstand van elkaar herdenken we de vluchtelingen. Die vrouwen, mannen en kinderen die hun geluk in Europa probeerde te vinden, maar helaas voor 44.764 van hen is dit niet gelukt. Verdronken in de zee, of bevroren in de bergen of overleden door honger en ziekte. Mensen die nog in leven hadden kunnen zijn.

Vertegenwoordigers van o.a. MiGreat, Amnesty Den Haag, Stichting Vluchtelingenwerk vertelden hun verhalen over deze migranten, hun eigen levensverhaal. Hugo Borst noemen hun namen en met hem stonden we twee minuten stil. Met alleen het geluid van golven, de zachte wind en aangename warmte waren met elkaar verbonden.

We zijn blij dat we erheen gegaan zijn. Zoals Rose van MiGreat spreekt, hopelijk hoeven we volgend jaar dit niet meer te doen, dat de vluchtelingen beter kansen krijgen om hun overtocht te kunnen overleven.