Taizé 2023

Ook dit jaar wordt er vanuit de Noorderkerk weer een reis georganiseerd naar het mooie dorpje Taizé, waar stilte en ontmoeting centraal staan. In de zomermaanden komen er zo een 2000 jongeren per week naar het dorp om samen te bidden, te zingen, te praten, te eten en te zorgen voor elkaar. De reis is dan ook bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 35 jaar. Ben je ouder? Schroom dan niet om jezelf ook in te schrijven, de groepsleiding kan altijd worden versterkt.

Wat is Taizé?

Taizé is een klein dorpje in Frankrijk wat precies tussen Dijon en Lyon ligt. Het dorpje kent zijn eigen inwoners, al zijn het er niet veel, waaronder het broedergenootschap van Taizé. Deze broeders organiseren het hele jaar door de kerkdiensten en een ontmoetingsplek voor jongeren. Samen met vrijwilligers die langer dan een half jaar blijven, worden de dagelijkse benodigdheden geregeld om de ontmoetingen en het verblijf te verzorgen. Zelf omschrijven ze zich als een Oecumenische gemeenschap waar stilte, gebed en lofzang centraal staan. Daarnaast geven ze aan open te staan voor alle mensen uit de hele wereld.

Waarom ga je naar Taizé?

Ten eerste omdat het gewoon een hele leuke ervaring is. Je leert nieuwe mensen kennen van verschillende nationaliteiten en leeftijden met ieder hun eigen achtergrond en leert van elkaar. Ten tweede omdat je misschien zelf een doel of probleem hebt, waarbij stilte en bidden een oplossing of versterking kunnen bieden. Of misschien ben je al een keer geweest en weet je al hoe leuk en fijn deze plek is en ga je nog een keer mee!

Wat doe je zoal in Taizé?

Taizé heeft een redelijk strak schema, waarbij de kerkdiensten centraal staan. Van maandag tot zaterdag zijn er drie kerkdiensten per dag en op zondag wordt de Eucharistie uitgebreid gevierd in de kerkdienst. Tussen de kerkdiensten wordt er gegeten en is er ruimte om met een klein bijbelgroepje van verschillende mensen de Bijbeltekst van die dag te bespreken. Daarnaast is het ook de bedoeling dat je bijdraagt aan je eigen verblijf en dat van anderen, waardoor je dus ook een “baantje” uitvoert. Dit kan het maken van eten, afwassen of ander schoonmaakwerk zijn.  ’s Middags is er ruimte om met elkaar vrije tijd te beleven, zoals het spelen van spelletjes, een wandeling of een uurtje zwemmen in de nabijgelegen beek. ’s Avonds is er de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij Oyak, het winkeltje van Taizé, waar frisdrank, een biertje en versnaperingen worden verkocht.

Hoe en wanneer gaan we erheen?

Vanaf zaterdagochtend 22 juli tot en met zondagavond 30 juli gaan we op reis. Dit doen we met eigen vervoer of als er genoeg aanmeldingen zijn ook met een busje. Het is de bedoeling dat we als groep bij elkaar in tenten slapen en dus ook rekening houden met de hoeveelheid bagage. Ondanks dat het zomer is, kan het ’s nachts soms best afkoelen. Denk daarom ook aan een slaapzak. Graag zien we je inschrijving tegemoet via de onderstaande link. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lucas Schoen (0645427420) of met Martijn van der Pol (0637465036).

De link naar het formulier om je in te schrijven.

Wat kost het?

De kosten voor Taizé zelf liggen rond de 75 euro per persoon. Omdat alle maaltijden inbegrepen zijn heb je verder niet veel zakgeld nodig. Verder betalen we met elkaar de kosten van het vervoer, inclusief benzine. De echte kosten daarvan weten we pas als bekend is wie er meegaat, schrijf je dus alsjeblieft in, zodra je weet dat je meewilt.

Volgende bijeenkomst

Ga je mee en wil je de andere groepsgenoten ook leren kennen? De volgende bijeenkomst staat gepland op 16 april vanaf 17:30 uur. Stuur een berichtje naar Martijn zodat we je kunnen uitnodigen, we weten dan ook de locatie, die staat nu nog niet vast. Ook als je niet kan op de 16e, we horen graag van je!

Martijn van der Pol en Lucas Schoen