Rondleiding in en om de Oostzijderkerk

De Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Zaanstreek-Waterland organiseert op donderdagavond 22 juni 2023 een rondleiding in en om de Oostzijderkerk.

De Oostzijderkerk in Zaandam heeft als oudste gebouw van Zaandam een rijke geschiedenis! De kerk is in de 14e eeuw als kapel gebouwd naast de Dam in de Zaan. Van kapel is het gebouw uitgegroeid tot de huidige kerk naast het sluizencomplex. De geschiedenis van de Oostzijderkerk gaat hand in hand met die van Zaandam. De economische groei in de 17e eeuw zie je terug in de ontwikkeling van de kerk. Maar ook de economische terugval in de 19 e eeuw heeft zijn sporen nagelaten.
De Oostzijderkerk is al meer dan 600 jaar een multifunctionele ontmoetingsplek voor Zaankanters geweest. Maar de kerk werd ook voor veel andere dingen gebruikt. Zo werden er o.a. vluchtelingen en vee opgevangen tijdens de watersnoden van 1825 en 1916.
We maken op de zomeravond van 22 juni een wandeling rondom en door de kerk, waarbij de tijd van onze voorouders weer tot leven komt. Jan van der Male begeleidt onze daarbij.

Iedereen is welkom. Ook niet-leden van de NGV.
Plaats: Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, 1501 CA Zaandam (ten oosten van de sluis)
Datum: 22 juni 2023
Toegang vrij. Aanvang: 19.30 uur
Verzamelen vanaf 19.00 uur bij de muziektent aan de voorkant (tussen kerk en sluis)
Voor de voorbereiding stellen wij aanmelding via NGVZAANSTREEKW@GMAIL.COM
op prijs