SIMON & GARFUNKEL POPDIENST op 12 november

Ik kreeg steeds vaker de vraag: ‘waar blijft jullie nieuwe popdienst?’
WESTZAAN – Wie kent ze niet? Tijdloze songteksten als ‘And here’s to you, Mrs. Robinson Jesus loves you more than you will know’ (Mrs. Robinson) en Hello darkness my old friend, I’ve come to talk with you again (The Sound of Silence). De klassiekers van het onvergetelijke duo Simon & Garfunkel komen zondag 12 november tot leven in de popdienst bij kaarslicht in de Grote Kerk van Westzaan. De onvergetelijke songs worden live vertolkt door Niels van der Gulik en Frank Kooijman. Dit duo trekt al enige jaren het land rond met hun zeer succesvolle theaterconcert ‘Central Park; the story of Simon & Garfunkel’.

Hoe het ooit begon

Een popdienst in de donkere dagen voor Kerst; het begon allemaal op 20 januari 2008 met de U2 popdienst onder het thema One. De mix van popmuziek en kerkdienst onder de noemer ‘Zin In Pop- dienst’ (ZIP) sloeg gelijk aan en de kerk was te klein voor het toegestroomde publiek. De boodschap van hoop en vertrouwen in een fris, eigentijds muzikaal jasje werd voor de eerste keer in De Ontmoeting in Zaandijk gehouden. Het idee kwam van dominee Cornelis Visser die zelf ook graag de gitaar mag pakken in zijn diensten. “Ik werd geïnspireerd door de Elvis Presley diensten die collega predikant Fred Omvlee gaf en dacht ‘waarom ga ik dat niet zelf organiseren in de Zaanstreek?’ Een succes want nu staat de veertiende muziekdienst in de steigers”, licht de muzikale voorganger het idee toe. Inmiddels staat hij al 13 jaar op de kansel van de Grote Kerk van Westzaan waar de nummers van Simon & Garfunkel op 12 november zullen weerklinken. Overigens wordt dit ook zijn laatste popdienst, omdat hij recent bekend heeft gemaakt om met de zomer van 2024 met emeritaat te gaan.

Voor brede doelgroep

Het is al weer enige tijd geleden dat de laatste popdienst werd gehouden. De laatste ‘live’ popdienst was in 2019: de Leonard Cohen popdienst. De laatste popdienst was digitaal in 2020:  #houvolhouvast “Corona gooide roet in het eten voor de live diensten”, voegt Cornelis Visser de hiaat in de tijd toe. Een Ramses Shaffy popdienst, de ‘Palingpopdienst’, Johnny Cash, de ‘Slow Down’-popdienst met songteksten van Douwe Bob, de Gospeldienst ‘I have a Dream’; stuk voor stuk unieke muziekdiensten waarin een breed publiek werd aangesproken. Gelovig of niet, jong en ouder; de kerk zit bij zo’n dienst steevast tot de laatste stoel vol.

Popmuziek met een boodschap

Er mag dan in het verleden zijn ingespeeld op muziek van bekende artiesten, de songteksten van de uitgekozen nummers moeten aansluiten op de positieve boodschap van de popdienst. Ronduit verbazingwekkend is vaak hoe grote muzikanten zich door geestelijke teksten hebben laten inspireren. Cornelis Visser: “Neem een nummer als One van U2, daarin is letterlijk de tekst van psalm 40 te horen. Wist je dat Bridge over troubled water eigenlijk een moderne gospel is? Natuurlijk is in de Simon & Garfunkel popdienst ook het nummer The Boxer te horen. Dit is door Paul Simon geschreven in een fase toen hij intensief in de Bijbel las. Dat wetende ligt een koppeling met ‘De gelijkenis van de Verloren Zoon’ zeer voor de hand. Het thema van de dienst is daarom: The Boxer.
Door de poëtische bril van Paul Simon staan we erbij stil hoe je je leven kunt zien als een bokswedstrijd. Je wordt soms tegen de vlakte geslagen en hoe kun je dan door? Waar vind je de veerkracht om weer op te krabbelen? In de popdienst hopen we je de inspiratie en kracht mee te geven om de deuken en krassen die je oploopt in je leven aan te kunnen. De schitterende tweestemmig gezongen nummers die Niels van der Gulik en Frank Kooijman laten horen, zijn zeker de moeite waard om te komen luisteren.”

De Simon & Garfunkel popdienst op zondag 12 november 2023 begint om 17.00 uur. Bijzonder is dat het dit jaar een project is van alle protestantse kerken binnen de Zaanstreek. De deur van de Grote Kerk aan de Torenstraat 1 in Westzaan gaat open om 16.00 uur en het voorprogramma begint om 16.45 uur. De toegang is traditioneel gratis. Wel is er een collecte voor een goed doel en één ter bestrijding van de onkosten.

Dirk Karten