Klaverjassen is een teamsport van twee tegen twee met kaarten. De overeenkomst met schaken is dat de mogelijkheden per spel eindeloos zijn.
Geen twee potjes klaverjassen zijn hetzelfde. Het plezier zit erin om zonder verbale communicatie met de speelpartner elkaars kaarten zo goed mogelijk in te zetten, want dit kan tot een hogere score leiden.
Van deelnemers wordt wel wat basiskennis verwacht: hoe werkt de puntentelling en wat zijn de basisregels. Voor gevorderden: we spelen
‘Amsterdams’, voor velen de makkelijkste variant met het meeste spelplezier.
Bij Tunicas Trifolium spelen we vooral voor het plezier: fouten mogen gemaakt worden ‘ter leringhe ende vermaeck’. Tussen de spelletjes door wordt er nagekaart, want daar leert iedereen van.
Per avond spelen we drie rondes, waarna de winnaar van de avond bekend wordt gemaakt. Maar ook de verliezer wordt niet vergeten.
Daarna is het tijd voor de vierde ronde: de door de deelnemers zelf meegebrachte lekkernijen worden gedurende de avond geconsumeerd. We kennen geen contributie, ook voor de niet-geoefende spelers is meedoen een plezier.
Gedurende het seizoen worden de scores opgeteld, wat een uiteindelijke eigenaar voor de wisselbeker oplevert. Daarnaast geeft het gespreksstof bij bezoekers thuis, want deze beker misstaat niet en roept natuurlijk vragen naar de herkomst op.
Deelnemen kan per tweede vrijdagavond in de maand in de Noorderkerk.
Inloop is om 19.30 uur, we starten om 20.00 uur. Omdat er altijd een veelvoud van vier spelers noodzakelijk is, werken we met een aanmelding, die we het liefst in het begin van de speelweek ontvangen bij Dirk Kruit (d.kruit@upcmail.nl of 06-55261135).
Vaste deelnemers worden in de voorgaande week altijd herinnerd. Je kunt je ook een eerste keer aanmelden om de maandelijkse e-mail te ontvangen.
Aanmelden blijft echter verplicht!
We spelen in het bijgebouw, het verbouwen van de kerkzaal hindert ons niet.
Kijk voor de speeldata in de agenda.
 
Marty Rijken, Dirk Kruit, Kees van der Pol