Verslag Goed doen met Poen 2022

Het was andermaal een bijzondere gebeurtenis met warme verslagen van mensen die met hart en ziel hun idealen nastreven. Allemaal begonnen met het idee om anderen te helpen, er een praktische invulling aan geven en vervolgens een weg vinden om het allemaal mogelijk te maken. Het gaat nooit zonder hulp van anderen.

Het beeld doemt op van een bron die begint te stromen en het water heeft een bedding gevonden en zoekt een weg door een maatschappelijk landschap, waarbij het maar blijft stromen.

Presentaties in willekeurige volgorde

1. Speelgoedbank Wormerveer (presentatie door Kitty Prins)

De speelgoedbank zet zich al ruim 3 jaar in voor de minima kinderen in de Zaanstreek. Ondertussen zijn zij ook al 3x verhuisd. Gelukkig is er nu een ruimte in Wormerveer vanuit de gemeente. Het gaat om een oud schoolgebouw waar wij nu 5 jaar maximaal mogen zitten. Hoewel men hier erg blij mee is, komen hier wel vaste lasten bij kijken zoals huur, gas en licht.

Via verwijzingen van voedselbank, Stichting Leergeld, Humanitas en het Sociaal Wijkteam kunnen kinderen die het echt nodig hebben gratis kleding en speelgoed uitzoeken (voor elk kind is dat 1x per maand). En mensen die iets meer kunnen besteden mogen producten voor een klein prijsje kopen. De speelgoedbank zou hiervoor erg geholpen worden met een werkende kassa (die is er inmiddels, buurthuis de Zeskanter had er nog een over)

Maar ook kantoorbenodigdheden en inpakmateriaal zijn nodig. Verder producten waarmee de vrijwilligers de kinderen kunnen vermaken. Want buiten de speelgoedbank om heeft de speelgoedbank er een ruimte bij gekregen waar men kinderdisco’s kan geven en knutselmiddagen. En daardoor wordt hen ook een warme en veilige plek geboden.

Speelgoed- en Kinderkledingbank Zaanstreek, Wandelweg 196, Wormerveer

2. De Buurderij van Boeren en buren

Erica Doop en één van haar leveranciers (groenteboer André van de Duintuin in Heemskerk) vertelden met een mooi persoonlijk verhaal over de Buurderij, het afhaalpunt voor producten direct van de boer. De Buurderij maakt deel uit van de organisatie Boeren en Buren. Erica probeert de weg van Boer naar Bord (van de consument) zo duurzaam mogelijk te houden, waarbij de eerlijke winst bij de producent terecht moet komen. De opbrengst van Goed doen met Poen doneert Erica aan de stichting Buurthuis de Zeskanter, waar zij gratis een ruimte gebruikt om de distributie te kunnen verzorgen, zodat zij dit kan blijven doen.

3. Stichting Japthi (presentatie door Annemarie van de Pol)

Annemarie vertelt een indrukwekkend verhaal over Maartje van de Brand, de vrouw die als vrijwilliger ging helpen in een tehuis in India, waar vooral kinderen woonden met autisme, hersenafwijkingen en  het syndroom van Down. Na ontdekking van misstanden ter plekke is Maartje gebleven om het centrum te vernieuwen. Dat is gelukt. In Koni in Zuid- India bevindt zich nu een veilige opvang met onderwijs, gezondheidszorg, fysiotherapie en wat maar aan basiszorg nodig is. In Nederland zetten haar ouders stichting Japthi op.

In totaal zijn er nu  17 jong volwassenen en  kinderen. De jongste is 5 jr, de oudste rond de 48. De meeste hebben het Downsyndroom. 3 kinderen komen dagelijks op en neer vanuit het dorp.

Het zou fijn zijn als er nieuwe kleren gekocht kunnen worden. Er zijn 3 nieuwe kinderen
bijgekomen afgelopen week en het is lang geleden dat er nieuwe kleding is gekocht. Maartje vindt het heel belangrijk dat de kinderen er goed verzorgd uitzien. Maar de kast met extra kleding is leeg. Verder is er behoefte aan luiers voor volwassenen, die zijn kostbaar in India en moeilijk te krijgen. Voor de kinderen die zwaarder gehandicapt zijn wordt er een senso-motorische kamer opgezet. De kinderen hebben daar zeker baat bij. Die materialen zijn erg kostbaar, dus de donatie zou ook daarvoor besteed kunnen worden. website www.japthi.nl

4. Clair Guichelaar

Clair is als vrijwilligster betrokken bij buurthuis de Zeskanter in Westerwatering, waar toevallig ook de Buurderij op donderdagmiddag de producten af laat halen. Daar zat een jongetje op een knutselclub op de bovenverdieping en de kosten waren daar € 1,- per week. Toen de ouders van het jongetje tegelijk hun baan kwijt raakten kwam het bezoek aan de club voor het jongetje in de knel. Beneden gaf Clair het jongetje elke week de Euro zodat hij naar het clubje kon blijven gaan,

Later hoorde Clair dat het gezin eenmaal in de week geen eten had en omdat ze toch gewend was om voor een grote groep te koken gaf zij het gezin twee keer in de week soep en een maaltijd. Dit was niet meer nodig toen beide ouders weer een baan hadden, maar via Humanitas (die destijds het gezin bij gestaan had) was de hulp van Clair opgemerkt en sindsdien is zij dit blijven doen. Maar nu de voedselprijzen en energiekosten stijgen (Clair heeft voor dit werk ook een vriezer aangeschaft) wordt dit vrijwilligerswerk langzaam en last. De bijdrage van Goeddoen met Poen is daarom zeer welkom.

De aanwezigen hebben door stemmen het bedrag verdeeld.