BUSTOCHT 2023
Dinsdag 18 april zijn we met ruim 40 mensen een zeer gezellige dag weggeweest. ’s Morgens tegen half negen vertrokken o.a. vanaf de Noorderkerk en na enkele zeer moeilijke manoeuvres van de chauffeur, om eerst naar en daarna vanaf de hoofdingang van de kerk via het fietspad, door de Rosmolenstraat richting de snelweg naar Garderen te gaan. Het was een mooie rit zoals ik die ervaren heb als heerlijk ontspannend. De temperatuur mocht overigens de hele dag door wel enkele graden hoger zijn. In Garderen bezochten we de zandsculpturen die het thema vaderlandse geschiedenis uitbeeldden. Voordat we de beelden konden bekijken werden we eerst voorzien van koffie met een appelpunt waarna we plus minus anderhalf uur de tijd hadden om de sculpturen te bekijken. Er waren ook enkele zandkunstenaars bezig een nieuwe sculptuur te maken van een vrouw figuur, die groter werd dan een mens, met een kat op schoot. Dit kostte hen ongeveer 2 weken voordat het af was vertelden zij. Uitleg via  informatieborden gaf aan dat er eerst speciaal zand gestort wordt, daarna laag voor laag aanstampen in een bekisting om tot een stevig blok te komen dat met een schep en troffel bewerkt wordt tot hetgeen men wilde neerzetten.
Er waren verschillende figuren gemaakt van o.a. een groep mensen in een dranklokaal, Alva, Willem 1 en ook de oude en huidige koninklijke familie. Ook waren er postzegels van zand gemaakt met de beeltenis van oude koningingen. Naast personen was er ook een stukje informatie over de Nederlandse Daf fabriek met een levensgrote Daf Variomatic.
Binnen de vaderlandse geschiedenis was veel aandacht besteed aan de oorlogsjaren en de bevrijding door middel van zandfiguurtjes van ongeveer 25 cm hoog naast ruïnes van beschadigde gebouwen.
Om half 1 werd een lunch geserveerd in één van hun zaaltjes met een kom soep, een kroket en belegde broodjes. Daarbij kon je koffie, thee, melk of karnemelk pakken. Na de lunch kon nog even rondgekeken worden o.a. in het winkeltje of bij de houtsnijwerken die buiten stonden.
Om 2 uur vertrok de bus door een bosrijke omgeving via Putten richting Spakenburg. Hier kregen we 2 uur de tijd om het centrum, de haven of het museum te bezoeken. Het centrum was rijk voorzien van eet- en drinkgelegenheden die gretig werden bezocht i.v.m. de lage  emperatuur en de brandende heaters op de terrassen. Om 5 uur vertrok de bus richting Ankeveen waar bij Partycentrum “De 3 Dorpen” een voortreffelijk diner werd geserveerd van plakken beenham met honingmosterd dressing, warme groente, sla, patat en aardappeltjes in roomsaus. Als dessert kregen we een heerlijke coupe ijs met aardbeiensaus en slagroom. Om 8 uur vertrok de bus weer richting Zaandam waar de chauffeur ons heeft afgezet op de diverse bushaltes om te voorkomen dat hij weer moeilijke handelingen moest verrichten om de bus zonder schade voor de deur van het Pennemes of
de kerk te krijgen. Het was een zeer geslaagde dag met een uitstekende chauffeur die ons tijdens de rit van de nodige informatie voorzag over de omgeving waar we doorheen reden.
Tot volgend jaar, Jan Stavast.