Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerkdienst Noorderkerk

10 december 2023|10:00

Voorganger: Pieter van der Woel

  • Kindernevendienst
  • Tienerdienst
  • M.m.v. Westzijderkerkkoor olv Chris Helfensteijn
  • M.m.v. Gebroeders Kes voor muzikale intermezzo’s

Adventskleuren
1. Vorige week, 1e adventszondag, was de kleur paars: de weg is donker de zon is verduisterd. We gaan op weg in het duister waar herinneringen richting geven.
2. Deze week, 2e adventszondag, symboliek kleur: groen. De weg is groen. Er is hoop voor de toekomst. We zijn op weg, Gaan door water, Levenspad, Met goede bedoelingen.

Inleiding op de dienst
Deze tweede adventszondag valt in roerige tijden en tegelijk is al het mooie niet verdwenen. Kinderen worden geboren, liefdes worden gevoeld, hoop wordt uitgesproken en hulp wordt gevraagd en soms gevonden. Ik merk dat ik de adventsverhalen in het nieuws en de tijd wil blijven zien. En ik geef in deze dienst voorbeelden hiervan aan de hand van het verhaal van Tobit. Tobias (uit de deuterocanonieke boeken) gaat op reis om dingen uit de geschiedenis van zijn vader op te lossen en het doet me in verschillende stukjes van het verhaal denken aan de traditionele adventslezingen. Nadat we ons vergewist hebben van de gelukkige afloop en het feestmaal vieren wij zelf het Heilig Avondmaal. Het koor olv Chris Helfensteijn, Thomas Kes (gitaar) en Aron Kes (piano), Sebastian van der Pluijm dragen de dienst met hun muziek. Van harte welkom! Pieter van der Woel.

Liturgie
Advent herkennen in de wereld om ons heen. Preludium und fuga van J.S. Bach. Welkom bij het aansteken van het tweede adventslicht (projectlied óf: spreken wij allen uit: lied 455:2. Lied 176:3, 4 Votum en groet.
300a Voorzang en begeleiding Pieter. Aansluitend als kyrie – intenties 647, 747 1, 2, 5, muzikaal intermezzo gebr Kes. Lezen Tobit 6; Lied 465:1-4 een canon met begeleiding van de familie Kes. Lezen Tobit 10-11 stukken daaruit. Psalm 19.
Verkondiging – advent herkennen in de wereld;
Motet van Berlioz door het koor; Lied 379:1, 2, koor 3, allen 4, 6.
Viering Heilig Avondmaal: rondgang en daarbij 395:3, 4 Sursum corda (=harten omhoog); Lied 403a; rondgang met lied 395:3,4
Koraalvoorspel Nunn komm der Heijden heiland BWV 659 van J.S. Bach
Lied 914:1, 2; zegen p. 1317
• Orgelimprovisatie Sebastian van der Pluijm
• Westzijderkerkkoor olv Chris Helfensteijn
• Gebroeders Kes voor muzikale intermezzo’s

Collecten:
1e: binnenlands Diaconaat, 2e: Eredienst, Adventscollecte Kerk in Actie: Myanmar, kinderen in de knel. Zie voor informatie: www.kerkinactie.nl/kinderenmyanmar

Gegevens

Datum:
10 december 2023
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Noorderkerk
Heijermansstraat 127
Zaandam, 1502 DJ Nederland