Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zincafé

1 april 2022|20:00 - 22:00

Thema: Schuldig bevonden en dan …?, over de omgang met (ex)gedetineerden.

In dit Zincafé besteden we aandacht aan één van werken van Barmhartigheid: Gevangenen Bezoeken.

Over dit thema komen aan het woord

  • Jan Eerbeek, voormalig hoofdpredikant van het protestants justitie pastoraat en oprichter van de Stichting Exodus en
  • Jemuel Lampe, ex-gedetineerde en oprichter van koffiebranderij ‘Zuivere koffie’ in het Justitieel Complex Zaanstad.

Jan Eerbeek vertelt over zijn gesprekken met gedetineerden in de gevangenis en zijn ideeën over hoe zij tijdens hun detentie kunnen worden voorbereid op hun toekomst buiten de bajes. Wat hebben zij nodig om – als zij hun straf hebben uitgezeten – hun leven weer op te pakken en op de rails te krijgen?

Gedetineerden staan vaak met hun gezicht naar het verleden en hun rug naar de toekomst. Hun toekomst lijkt afgesloten en zij worden uitgesloten van de maatschappij.

Natuurlijk zijn zij verantwoordelijk voor hun daden, maar in de gevangenis wordt hun ook de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld hun dagindeling ontnomen. Contact en communicatie met familie zijn slechts mondjesmaat mogelijk. Als geestelijk verzorger probeerde hij te bevorderen dat het vertrouwen van gedetineerden in zichzelf en anderen enigszins werd hersteld, zodat er ook aandacht kon komen voor een toekomst buiten de bajes.

In onze maatschappij ligt steeds meer de nadruk op zelfredzaamheid. Voor hun die psychisch kwetsbaar zijn – en dat zijn (ex-)gedetineerden vaak – is dat een soms bijna onmogelijke opgave. Is onze maatschappij barmhartig genoeg voor hen?

De Stichting Exodus biedt opvang en begeleiding aan gemotiveerde ex-gedetineerden en hun familieleden. Zij doet dat door begeleid wonen mogelijk te maken in Exodushuizen en steun te verlenen met ambulante hulpverlening. Exodus werkt aan integratie op alle levensgebieden: wonen, werken, relaties en zingeving.

Meer informatie: https://www.exodus.nl

Jemuel Lampe kwam op jonge leeftijd in aanraking met justitie en belandde achter de tralies. Nu is hij – na een aantal jaren van opstaan en terugvallen – ondernemer in de gevangenis. ‘Een ondernemer de gevangenis in halen is al bijzonder, en al helemaal met mijn verleden. Daar spreekt enorm veel vertrouwen uit’ zegt hij. Met zijn koffiebranderij “Zuivere koffie” in de Zaanse gevangenis helpt hij gedetineerden bij de stap naar een nieuw leven en een tweede kans. Zijn sociale onderneming is inmiddels uitgebreid met een bakkerij in de Zaanse bajes en in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis wordt Guiltea verpakt.

Hij vertelt over zijn ervaringen en ideeën. Meer informatie: https://koffiebranderijzuiverekoffie.nl/

Na de pauze is er gelegenheid voor vragen en gesprek. Gastheer is zoals gebruikelijk Jaap van Kampen.

In dit Zincafé wordt Zuivere Koffie geschonken.
Jan Eerbeek signeert zijn boek “Mensenland als horizon” en je kan Zuivere Koffie, Guiltea en koekjes uit de gevangenisbakkerij kopen.

Plaats van het Zincafé: Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Na afloop is er gelegenheid om nog iets te blijven drinken en na te praten.
Er is een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Gegevens

Datum:
1 april 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Kogerkerk
Kerkstraat 14
Koog aan de Zaan, 1541 HA Nederland
+ Google Maps