Voorganger: Burret Olde
Kleiner wordende kerk, hoe blijven we toekomstgericht? ´Van God is de toekomst´
Veel kerken hebben te maken met krimp. Geen fijn onderwerp, maar we hoeven er ook niet omheen te draaien. Het is een andere tijd dan 30 a 40 jaar geleden. De Nederlandse samenleving is sterk veranderd. De kerken staan meer aan de rand van de samenleving. De secularisatie heeft haar sporen nagelaten. Krijgen we van de krimp kramp? Hoe gaat u, gaan jullie hier in Zaandam om met de kleiner geworden kerkgemeenschap? Wat is jullie gevoel? Wat is jullie visie op het kerkzijn in de komende jaren?
Waarvan word je blij? Het gaat immers ook goed met een aantal onderdelen van de geloofsgemeenschap. PG Zaandam heeft vitale kanten. Voel je je bemoedigd? Aan het begin van de preek stel ik een vraag hierover.
Mattheus 6 met het beeld van de vogels in de lucht en de leliën op het veld is een bekend beeld. Helpen deze uitspraken van Jezus ons in onze situatie? Voorman van de Protestantse Kerk, ds. René de Reuver, wijst op een houding van onbevangenheid. Met open handen naar God toe: van God is de toekomst.
Het jaarthema van de Protestantse Kerk 2023/2024 is ´Ga mee in de wereldwijde kerk´. Met dit jaarthema worden we uitgedaagd om samen op te trekken met andere gelovigen en mensen van goede wil. De kerk van Christus is kleurrijker dan we denken. Die diversiteit maakt dat het evangelie in alle talen en alle culturen doorklinkt.
Contact met zogenaamde migrantenkerken is één van de aspecten van dit jaarthema. PG Zaandam heeft sinds de opvang van asielzoekers in het Veldpark in 2015 veel goede ervaringen opgedaan. Ik ben benieuwd hoe PG Zaandam het jaarthema
´Ga mee in de wereldwijde kerk´ invult. Zijn de contacten met christenen
uit de veelkleurige wereldkerk van betekenis voor jou zelf en voor
PG Zaandam? Zo ja, hoe is dat voelbaar en zichtbaar? Vanuit
PG Zaandam maar ook individueel: welke contacten heeft
u /heb jij met Syrische, Oekraïense, Arabische,
Aziatische of Afrikaanse christenen?
Aan het eind van de preek laat ik een boek met een tijdbalk zien.
ds Burret Olde
Liturgie: Welkom – de kaarsen worden aangestoken; Moment van stilte;
Aanvangslied 276 vers 1 en 2 ‘Zomaar een dak boven wat hoofden’; Bemoediging en groet; Kyriegebed; Glorialied 305 vers 1 en 3; Gebed bij de opening van het Woord
Inleiding op de preek: Kleiner wordende kerk, hoe blijven we toekomstgericht? ´Van God is de toekomst´; Bijbellezing Mattheus 6 verzen 25 t/m 33 (NBV); lied Zoekt eerst het koninkrijk van God; Verkondiging; Orgelspel; Geloofsbelijdenis gezongen op de melodie ‘wat de toekomst brengen moge’. Dankgebed met voorbeden, stil gebed en gezamenlijk Onze Vader; Collecten; Slotlied 969 verzen 1 t/m 4; Wegzending en zegen.
Collecten: 1e Diaconie, eigen diaconaal werk, 2e Kerk en Eredienst