Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerkdienst Noorderkerk

2 april 2023|10:00

Voorganger: Cornelis Visser

  • Kindernevendienst
  • Tienerdienst

Toejuichen. Na alle verhalen die we in de Veertigdagentijd over Jezus gehoord hebben, waarin altijd weer duidelijk wordt wat mens-zijn is, zoals God het bedoeld heeft, horen we Hem vandaag op een ezel Jeruzalem intrekken (Lucas 19: 28-40). Als we ons bij de mensen langs de kant scharen die Hem toejuichen – waarom doen we dat dan? De bewoners van Jeruzalem projecteerden hun eigen verlangens en verwachtingen op Hem. Ze verwachtten dat Hij, als een echte koning, de Romeinen uit het land zou verdrijven. En de discipelen begrepen Jezus’ boodschap maar niet dat Hij moest lijden. Daar stond Hij toch boven? Maar Jezus heeft er juist voor gekozen mee te lijden. Hij wil er niet boven staan, maar geeft zich. De koning is tegelijk de lijdende knecht, en de lijdende knecht is koning. Dát drukt Jezus uit door intocht te houden op een ezel, een lastdier. Wie Hem van harte toejuicht, juicht de mens toe zoals die zou kunnen zijn, zoals hij door God bedoeld is. Wie Jezus toejuicht, juicht zijn manier van leven toe.

Liturgie: Binnenkomst, ouderling steekt de kaarsen op de liturgische tafel aan, stil moment; Lied 118 vers 1; Groet / Bemoediging; Lied 118 vers 9 en 10; Kyriëgebed, beantwoord met: Lied 558 vers 1, 2, 6 en 9; Gebed om inspiratie; 1e lezing: Zacharia 8: 1-15 en 9:9-10; Lied 550 Verheug u, gij dochter van Sion vers 1, 2 en 3; 2e lezing: De intocht van Jezus verteld vanuit de ezel (uit: Het hoogste woord); Lied 552 Dit is een dag van zingen, vers 1 en 2; 3e lezing: vervolg de intocht van Jezus; Lied 555 Dans en zing hosanna voor de Koning; Preek en orgelspel; Lied 435 vers 1 t/m 3 Hef op uw hoofden, poorten wijd; Mededelingen, collecte; Dankgebed en voorbede; Slotlied: lied 556 Alles wat over ons geschreven is; Zegen met gezongen ‘Amen’.

Collecten: 1e Diaconie, ouderenwerk. De collecte van vandaag is bestemd voor het ouderenwerk in onze gemeente. 2e Kerk en Eredienst

 

 

Gegevens

Datum:
2 april 2023
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Noorderkerk
Heijermansstraat 127
Zaandam, 1502 DJ Nederland