Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kerkdienst Noorderkerk

12 maart 2023|10:00

Voorganger: Sjaak Visser

  • Afscheid Sjaak Visser
  • M.m.v. het Westzijderkerkkoor
  • Kindernevendienst
In deze dienst nemen wij na 13 jaar afscheid van onze predikant ds. Sjaak Visser . De losmaking zal worden gedaan door ds. Bart Vijfvinkel. Na de dienst is er een feestelijk samenzijn, waarin veel aandacht zal zijn voor zijn persoon en wat hij heeft betekend
voor onze gemeente. Het programma is nog een ve rrassing, maar zal je zeker niet teleurstellen. En de inwendige mens wordt goed verzorgd door de activiteitencommissie en een groot aantal vrijwilligers.
In deze afscheidsdienst heb ik zelf gekozen voor het gedeelte uit Exodus 3 waarin God zijn naam bekend maakt, en het gedeelte uit Johannes 4 stond op het oecumenisch leesrooster. Eén van de belangrijkste inzichten die de afgelopen 12 jaar bij mij veranderd zijn, is dat ik God als de Aanwezige heb leren kennen. Dat besef is gegroeid tijdens de opleiding geestelijke begeleiding. Wanneer je aanwezig bent, echt in het hier en nu leeft, en dat ook zo ervaart, dan ben je dicht bij de Aanwezige. In de NBV – vertaling staat in de inleiding dat je de naam HEER als Aanwezige uit kan spreken. In Exodus is er een ontmoeting tussen Mozes en de Aanwezige.
In Johannes is er een ontmoeting tussen de Samaritaanse vrouw en Jezus. Wanneer de Samaritaanse vrouw ervaart dat Jezus alles van haar weet en haar niet afwijst, komt zij tot het inzicht dat dit de beloofde Messias moet zijn. Deze Messias brengt haar in contact met God, een God die ze wil aanbidden. Maar dan zijn alle uiterlijkheden onbelangrijk en gaat het om het innerlijk. God kan je alleen aanbidden in geest en in waarheid. Want God is Geest, en bij God mag je en kan je volkomen, in alle eerlijkheid, jezelf zijn.
Wie zo God, en daarmee het echte leven ontmoet en ervaart, kan dat niet voor zichzelf houden, maar gunt dat alle andere mensen. Het wezen van de kerk is dat zij er niet voor haarzelf is, maar dat zij een missionaire kerk is, en zo tot eer van God.
Ds. Sjaak Visser
LITURGIE: Orgelspel voor de dienst: Preludium 2 Op.37. F. Mendelsohn – Bartholdy ; Lied 280 ; O nze hulp en groet ; Hemelhoog 522 (nav Ps 95:1 – 7) ; Gebed om ontferming, afgewisseld met: Kyrie 1 uit Taize ; W ZK k oor : John Rutter, God be in my head ; Gebed om de verlichting met de Heilige Geest ; k inderen naar de nevendienst ; Exodus 3:1 – 15 ; Lied 934 ; Johannes 4: 5 – 26 ; Tu sei sorgente viva/U bent de bron van leven Taize 129 ; erkondiging ; WZKkoor 1 couplet van Psalm 75 , van Sweelinck ; g emeente zingt: Ik zal er zijn (van Sela) ; d ankgebed, voorbede, Onze Vader met Lied 371 , s til gebed, Onze V ader Lied 371 ; Mededelingen, collecte ; Losmaking door Bart Vijfvinkel ; Lied 416 ; Zegen ; Lied 634 ; Orgelspel na de dienst Praeludium en Fuga in C major BWV 54
Collectes: 1 e Collecte: Diaconie , Voedselbank; 2 e Collecte: Kerk en Eredienst

Gegevens

Datum:
12 maart 2023
Tijd:
10:00
Evenement Categorie:

Locatie

Noorderkerk
Heijermansstraat 127
Zaandam, 1502 DJ Nederland