Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filmavond ‘Where Are You, Adam?’

17 november 2023|20:00 - 22:00

De documentaire ‘Where Are You, Adam?’ betreft een bijzonder filmproject van de Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko. Deze filmdocumentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film is al in 10 landen uitgebracht (Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije) en nu ook in Nederland te zien, Nederlands ondertiteld.
Mount Athos ofwel ‘Heilige berg’ is een 50 kilometer groot schiereiland. Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn dat er twintig waaronder het klooster Dochiariou (eind 10e/begin 11e eeuw). In dit klooster speelt ‘Where are you Adam?’ Vanaf 1060 tot 1912 was de monnikenrepubliek autonoom.
Ze bleef dit ook tijdens het Turkse regime. Totdat de Grieken de macht overnamen. Na veertien jaar afhankelijkheid werd ze in 1926 weer zelfstandig. Mount Athos is het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken.
Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen. De monniken leiden een leven van introspectie, afzondering en gebed. Sinds 1990 nam het aantal monniken en novicen drastisch toe. Dit dankzij de instroom van vaak afgestudeerde jongeren uit het voormalig Sovjetblok. Het waarom ontdek je in deze film.
Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke beschouwende documentaire over de monniken en hun leven in een wereld die niet beheerst wordt door de klok. Prachtige beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en saamhorigheid. De film heeft diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept. De filmvertoning is een initiatief van de Raad van Kerken Krommenie-Assendelft en Ring Zaanstreek

Locatie: Petruskerk, Snuiverstraat 2, Krommenie.
Aanvang: 20.00 uur
Door de Oekraïense filmmakers wordt een vrijwillige bijdrage van €.10,00 p.p. gevraagd, als tegemoetkoming in de door de oorlog weggevallen inkomsten van de betrokkenen en hun families.

Gegevens

Datum:
17 november 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Petruskerk
Snuiverstraat 2
Krommenie, Nederland
+ Google Maps