Wil Kruit is hoofdredacteur van Zaans Kompas en schrijft voor ons kerkblad. Daarnaast is ze medeverantwoordelijk voor de teksten op de website, en plaatst berichten in Klein Kompas en op onze Facebook pagina en groep. Schrijven is dus echt haar ding! En omdat ze hier zelf zo blij van wordt, is ze de ideale persoon als een van de juryleden voor onze PGZ Schrijf & Win wedstrijd.

Wat vind je van deze wedstrijd voor jongeren Wil?

Een wedstrijd is een leuke manier om mensen uit te dagen iets van zichzelf te laten zien. Ik ben heel nieuwsgierig naar waar mensen voor gaan, zeker als het om jonge mensen gaat. Hun vragen, verhalen en dromen over hun wereld en hun leven zijn belangrijk!

Je bent zelf hoofdredacteur van Zaans Kompas en bent op allerlei manieren met tekst bezig binnen en buiten PGZ. Wat doet schrijven voor jou?

Schrijven is voor mij een manier om aan de gang te gaan met wat mij boos of juist gelukkig maakt of om uit te zoeken hoe iets in elkaar zit. Dan ga je graven naar wat je nog niet weet. Dat op papier zetten helpt om dat beter te begrijpen en natuurlijk ook om gedachten en vragen te delen. Dan schrijf je niet alleen voor jezelf maar je deelt het uit als het ware.

Welke impact heeft het op anderen?

Eigenlijk moet je dat aan anderen vragen, maar soms hoor ik wel dat een gedicht mooi was, of dat iemand aan het denken werd gezet bij voorbeeld.

Welk artikel, blog of interview dat je zelf geschreven hebt ben je nog steeds enorm trots op en waarom?

Ik vind interviews leuk om te doen. Die zijn voor mij geslaagd als ik de mens achter het interview dichterbij kan brengen, en recht kan doen doen aan wat wezenlijk is voor die persoon. Op het interview met Eveline Masetti heb ik al leuke reacties gekregen.

Zijn er schrijvers of journalisten waar je enorm tegenop kijkt en waarom?

Ik heb geen idolen, maar iemand als Rutger Bregman komt wel in de buurt, omdat hij zelfstandig blijft denken en anders durft te kijken naar de wereld. Hij is bekend als de schrijver van De meeste mensen deugen, maar heeft ook (mede) in kaart gebracht hoe de overheid meewerkt aan het ontstaan van oplopende schulden bij mensen, en schreef een manifest over de klimaatcrisis in Nederland (Het water komt). De manier waarop hij problemen aankaart spreekt mij erg aan. Hij geeft scherpe analyses maar komt ook met concrete oplossingen. Daarmee stijgt hij uit boven het niveau van alleen maar boe roepen.

Wat hoop je dat jongeren die meedoen aan deze wedstrijd overhouden aan de deelname?

Ik hoop dat jongeren door deze uitdaging gesterkt worden in de gedachte dat zij hun eigen verhaal mogen maken en iets kunnen betekenen. Schrijven is daarbij maar een van de vele mogelijkheden natuurlijk. Ik hoop dat het hen helpt uit te vinden wat belangrijk is voor henzelf.

Heb je tips voor ze?

Begin met vragen te stellen aan jezelf of praat erover met vrienden. Wat is voor jou waardevol? Kan een hobby zijn, iets waar je energie van krijgt, of iets anders dat je bezighoudt, noem maar op. Schrijf kreten op, verzamel knipsels uit krantjes of wat dan ook en maak een moodboard of schrijf alles op een groot vel papier. Kijk dan wat er voor jou uitspringt en ga daarmee verder.

Wat gaan jullie doen met de teksten die de jongeren geschreven hebben?

Het hoeven wat mij betreft niet alleen traditionele teksten te zijn, zoals je vroeger een opstel moest schrijven op school. Een songtekst, rapp of een video mag ook, zelfs een collage. Als het verhaal maar duidelijk en samenhangend is. Bij beeldmateriaal kan een samenvatting erbij dus handig zijn. De jury zal alles lezen en zo nodig in groepen verdelen, bijvoorbeeld naar leeftijd of categorie, dat hangt af van de inzendingen. Er kunnen dus meerdere winnaars zijn.

Soms kan schrijven een beetje voelen als (huis)werk. Wat wil je tegen de jongeren zeggen die het zo ervaren?

Er is niets mis met ergens moeite voor doen, als het gaat om wat je zelf wil. En of je mijn tip over het beginnen volgt of niet: als je eenmaal bent begonnen komt er vanzelf wel meer los dan je misschien denkt. Zie het gewoon als een leuke uitdaging en vooral niet als een examen of zo. Niets moet.

Wil je meedoen aan onze SCHRIJF & WIN wedstrijd? Schrijf dan een tekst van circa 250 tot 500 woorden over een onderwerp dat jij leuk vindt. Mail deze voor 8 oktober naar kerkblad@pgz-zaandam.nl. Een deskundige jury bestaande uit Judith van den Berg (tekstschrijver/vertaler), Olivier Verhaar, (contentmarketeer, voormalig uitgever) en juryvoorzitter Wil Kruit (hoofdredacteur van Zaans Kompas), belonen de beste drie teksten met een mooie prijs.

Dus toekomstig auteur, journalist, hoofdredacteur en vooral ook gepassioneerd woordenliefhebber: SCHRIJF, DOE MEE EN STUUR IN VOOR 31 OKTOBER EN WIN!