Op zondag 26 mei 2019 hebben we op een mooie en waardige manier afscheid genomen van de Westzijderkerk als eigen kerkgebouw. In deze monumentale kerk, ook wel de Bullekerk genoemd, wordt al sinds 1640 door protestants Zaandam gekerkt.

Voorgangers in de dienst waren dominee Pieter van der Woel en dominee Sjaak Visser. Het was een dienst met veel zang, muziek en emotie. Uiteraard werd het kerkorgel bespeeld, daarnaast waren er een solozangeres, een strijkersensemble, een koperkwartet, en het Westzijderkerkkoor. Alle musici speelden of zongen vol overgave mooie inspirerende muziek en liederen.
Halverwege de dienst vond de overgang plaats naar de Noorderkerk. Jong en oud ging per fiets of per auto op weg. Ook konden mensen met een speciale bus mee. De mensen in de bus namen de kerkelijke attributen uit de Westzijderkerk mee, zoals het avondmaalszilver, de kanselbijbel en de dooprol. De kinderen namen een doosje lucht mee als aandenken aan de ‘geur’ van de Westzijderkerk.
Aangekomen bij de Noorderkerk, werden de kerkelijke attributen, via een haag van mensen en begeleid door het koperkwartet, de kerk binnengedragen en op de liturgietafel geplaatst. Daarna werd de dienst voortgezet. Na de dienst was er voor iedereen koffie met gebak.

De Westzijderkerk is eigendom geworden van de Stichting Stadsherstel. Deze stichting beheert monumentale kerken en andere panden in en rond Amsterdam. De Westzijderkerk gaat vanaf nu Cultureel Centrum Bullekerk heten en er gaan culturele en sociale activiteiten georganiseerd worden. De kerk blijft dus behouden en toegankelijk voor de Zaanse gemeenschap. Ook is afgesproken dat er nog een aantal keren per jaar gekerkt kan worden. En elke donderdagochtend is er Kerk Open.